MATKUSTA TURVALLISESTI
tiedä
Vastuullinen matkailija huolehtii omasta ja muiden turvallisuudesta ja terveydestä. Moneen asiaan on mahdollista varautua etukäteen ja ennaltaehkäistä sairastumista tai tapaturmia matkalla. Vaikka kotimaassamme terveydenhuolto ja turvallisuustilanne ovat muuhun maailmaan verrattain huippuluokkaa, varautuu vastuullinen matkailija myös kotimaassa poikkeaviin tilanteisiin. Ulkomaille matkustettaessa, vastuullinen matkailija selvittää ennakkoon, miten toimia vieraassa maassa hätätilanteissa tai sairastuessa.
Koronaviruspandemian myötä terveysturvallisuuden merkitys on korostunut entisestään. Vastuullinen matkailija suhtautuu vakavasti viranomaisten ohjeisiin ja suosituksiin, niin epidemiatilanteissa, kun muissakin terveyteen ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa.
TOIMI
ENNEN MATKAA
- Selvitä millaiselle alueelle olet matkaamassa terveydellisten olojen ja turvallisuuden kannalta. Ulkomaille matkatessasi tutustu Ulkoministeriön matkustustiedotteisiin.
- Varmista että joku aina tietää missä olet.
Jos matkalla sattuu jotain, olisi jonkun läheisen hyvä olla tietoinen paikasta, jonne olet matkustanut. Ulkomaille matkatessasi on hyvä myös tehdä matkustusilmoitus - Säilytä matkustusasiakirjat turvallisesti.
Ota tarvittavista asiakirjoista kopiot ja säilytä ne eri paikassa kuin alkuperäiset. Tallenna nämä itsellesi myös sähköisesti. Yhdet kopiot jätä kotiin.
- Noudata viranomaisten ohjeita.
Esimerkiksi epidemia- ja kriisitilanteissa. Ulkoministeriön matkustustiedotteiden kautta löytyvät tiedot, mistä paikallista tilannetta voi seurata. - Hanki matkavakuutus.
Tarkista myös matkavakuutuksen laajuus ja selvitä miten käytännössä toimitaan, jos matkavakuutusta pitää matkan aikana käyttää ja esim. mihin numeroon soitetaan, jos apua tarvitaan. Suosittelemme hankkimaan eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
- Huolehdi tarvittavat rokotukset hyvissä ajoin kuntoon.
Huomioi, että joissain rokotteissa on suositus aloittaa sarja jo kuusi kuukautta ennen matkaa (tarvittaessa myös nopeutettuja sarjoja olemassa). Huomioi rokotukset myös kotimaassa matkatessa, esim. TBE(’punkki’)-rokotus. - Pakkaa mukaan terveyteesi/perussairauksiisi liittyvät asiakirjat.
Ulkomaille matkatessa vältä ylimääräistä vaivaa. Esimerkiksi tullitarkatukseen kannattaa ottaa mukaan englanninkieliset käännökset lääkeresepteistä. - Varaudu hätätilanteisiin.
Lataa Suomi 112-sovellus puhelimeesi ja tutustu mitä kaikkea tietoa/yhteystietoja sovelluksesta saa. Sovelluksen käyttö on mahdollista sekä Suomessa että ulkomailla. Lisää ICE-kontaktitiedot puhelimeesi ja selvitä kohdemaan hätänumero. - Pakkaa matkalle mukaan pieni turvallisuuspakkaus.
Sisältäen mm. pienen matkaensiapulaukun, sekä kohteesta riippuen muuta tarpeellista esim. taskulampun (sähkökatkojen ja esim. tulipalotilanteen varalle), matkapalovaroittimen, heijastimen (jos kuljet pimeällä tai hämärässä kaduilla, ulkomailla usein katuvalaistukset saattavat puuttua). Hanki tarvittaessa matka-adapteri ja varavirtalähde, jotta saat puhelintasi pidettyä ladattuna. - Ota selvää etukäteen kohdemaan myrkyllisistä eläimistä, maalla ja vesistöissä.
Selvitä etukäteen vastuulliset seikkailumatkojen järjestäjät ja heidän välineistönsä turvallisuus. - Ota selvää esteettömyyteen liittyvistä yksityiskohdista.
Esteettömyyttä vaativassa matkailussa selvitä etukäteen millaisia matkailuyritysten infrastruktuuri ja palveluosaaminen ovat esteettömyyden osalta. Esteettömyyskriteerit kannattaa tarkistaa kohdemajoituksessa: esim. matalataajuuksinen palovaroitin, akustinen ovikello, induktiosilmukka, suojakaiteet, luiskat, laskettelukelkat.
MATKAN AIKANA
- Älä kuvittele, että kännykkä on vastaus kaikkeen.
Huomioi, että kaikkialla et pääse verkkoon, eli tallennetut dokumentit (sairaudet, lääkkeet, passi, vakuutustiedot …) eivät ole saatavilla ilman verkkoyhteyttä, jos niitä ei ole muualle tallennettu (esim. paperi tai puhelimessa kuvina). Myöskään 112-sovellus ei toimi ilman verkkoyhteyttä. Puhelinverkkoyhteyskään ei kaikkialla toimi. - Pidä matkaensiapulaukkua mukanasi mm. retkillä, ja opetele myös käyttämään ea-välineistöä. Ensiaputaitoja voi opetella käymällä ea-kurssin ja mm. SPR:n mobiilisovelluksesta löytyy myös ensiapuohjeita onnettomuuksien, tapaturmien ja sairauskohtausten varalle.
- Tutustu matkakohteen turvallisuusohjeistuksiin.
Selvitä esim. majoituksen varauloskäynnit ja kokoontumispaikat hätätilanteiden varalle.
- Ehkäise tapaturmia.
Pitkät välimatkat muodostavat kriittisen tekijän liikenneonnettomuustilanteissa. Kaukana asutuksesta tapahtuvat toiminnat lisäävät riskiä sille, että sairaankuljetus ei pääse nopeasti paikalle. Alkoholin vaikutuksen alaisena tapahtuu enemmän tapaturmia. - Hakeudu lääkäriin tarvittaessa.
Sairastuessasi ulkomailla huomioi myös Suomen chat-lääkärien hyödyntämisen mahdollisuus. - Vältä päihteiden riskikäyttöä.
Humalajuominen ja huumeiden käyttö on aina riskialtista. Päihtyneenä tapaturmien ja onnettomuuksien riski moninkertaistuu. Väkivaltarikoksen, seksuaalirikoksen tai ryöstön kohteeksi joutumisen riski on päihtyneenä suurempi. Joissain maissa alkoholin käytöstä, tai huumausaineiden hallussapidosta ja käytöstä (mukaan lukien miedot huumeet) voidaan langettaa kovia tuomioita. Huomioitavaa on myös, että vakuutus ei yleensä korvaa, jos vahinko on sattunut päihdyttävien tai huumaavien aineiden vaikutuksen alaisena. - Suojaudu hyttysiltä.
Hyttysen levittämiin tauteihin kuolee vuosittain miljoonia ihmisiä Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan. Tiedosta siis mahdollinen hyttysten levittämien tautien riski matkakohteessasi ja suojaudu pistoilta (mm. hyttysmyrkyn käyttö, hyttysverkot, hyttyssuojatut vaatteet). Tauteja levittäviä hyttysiä liikkuu sekä valoisaan että pimeään aikaan.
- Noudata sääntöjä ja ohjeita.
Suhtaudu matkakohteessa vakavasti mm. rannoilla oleviin varoituslippuihin liittyen esim. aallokkoon, virtauksiin, haihavaintoihin, meduusavaroituksiin. Huomioi myös esimerkiksi myrskyvaroitukset, tai metsä-/ maastopalo varoitukset. - Älä koske vapaana liikkuviin eläimiin.
Älä koske tai ruoki villieläimiä, kulkukoiria, -kissoja tai apinoita sillä ne voivat levittää erilaisia tauteja. Useilla nisäkkäillä voi olla rabiestartunta, joka voi välittyä eläimen kautta ihmisiin.
- Huolehdi matkalla käsihygieniasta.
Tavallisimmin matkalla sairastutaan matkailijaripuliin, flunssaan tai hengitystieinfektiotautiin. Näitä on mahdollista ennaltaehkäistä hyvällä käsihygienialla. - Selvitä vesijohtoveden laatu ja ruoan turvallisuus.
Suomessa ja monissa muissakin maissa vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta näin ole kaikkialla. Varmista siis veden puhtaus, syö kuumennetut ruoat vasta-valmistettuna, pese ja kuori hedelmät. - Ehkäise antibioottiresistenssiä.
Älä siis hanki matkalla antibioottikuureja itsenäisesti (esim. kioskeista ilman reseptiä) vaan käytä niitä ainoastaan lääkärin määräämänä ja ohjeen mukaan. Antibioottien liiallinen- ja väärinkäyttö kiihdyttävät lääkkeille vastustuskykyisten bakteereiden syntymistä ja leviämistä.
- Suojaudu sukupuolitaudeilta.
Seksiteitse tarttuvat taudit ovat merkittävä matkailuun liittyvä terveysriski ja ne ovat helposti vältettävissä oikealla käyttäytymisellä. - Suojaudu auringonpaisteen haitoilta.
Käytä asianmukaisia aurinkolaseja auringonsuojavoiteita tai UV-suojattuja vaatteita. (Katso lisätietoja ”Suojele eläimiä ja luontoa” kohdasta aurinkosuojavoiteiden kemikaalien vaikutuksista koralleihin). - Toimi varovasti liikenteessä.
Huomioi että liikennekulttuuri saattaa poiketa Suomen oloista. Jos vuokraat kulkuneuvon tai osallistut retkelle, jossa itse ajat kulkuneuvoa (esim. vesiskootterit, mönkijät, moottorikelkat, sähköpotkulaudat) vaadi ohjausta ajoneuvon käyttöön. Älä hyppää rattiin jos olet epävarma ajotaidoistasi. - Valitse omalle kunnolle sopivat retkeilyreitit.
Pidemmälle retkelle lähtiessäsi olisi jollain tavalla hyvä kirjata ylös reitti mitä aiot kulkea, ja tieto tästä pitäisi olla aikakin jollakin tiedossa (majoituspaikalla, läheisellä tms.)
syvenny
Matkailijan terveysopas tarjoaa ajantasaista tietoa terveellisestä ja turvallisesta matkustamisesta, kohdistuipa matka sitten lähialueille tai kaukomaihin. Oppaan sisällön toimittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).
WHO:n verkkosivuilta löytyy tietoa epidemioista ja linkkejä muille epidemiaseurantasivuille. WHO julkaisee myös epidemiatiedotteen viikoittain.
Ulkoministeriön verkkosivuilla on erityisesti omatoimimatkailijoita varten lomake, eli matkustusilmoitus, jolla matkailija voi saattaa matkareittinsä, matka-aikataulunsa, yhteys- ja omaistietonsa matka-alueella olevan Suomen edustuston tietoon.
Tutustu ulkoministeriön matkustaminen -sivuihin, joista löytyy kattavasti tietoa, ohjeita ja palveluja liittyen matkustusturvallisuuteen, konsulipalveluihin ja maahantuloon. Sivuilta löytyy videomateriaalia myös viittomakielellä.
Selvitä aina ennakkoon, miten kohdemaassa hälytetään hätäapua.
Kelan sivulta löydät tietoa miten toimia, jos sairastut ulkomailla. Myös EU-terveydenhoito.fi sivustolta löydät lisätietoa aiheesta.
Terveyskirjaston sivulla kerrotaan Matkavakuutuksista.
Dokumentti Norjan Trolltungan kallionkielekkeellä viime vuosina runsaasti lisääntyneestä tursimin aiheuttamista lieveilmiöistä, liittyen matkailijoidenkin turvallisuuteen Hälytys Trolltungalta.