Siirry suoraan sisältöön

Reilun matkailun yhdistys

suojele luontoa ja eläimiä

tiedä

Matkalla halutaan usein tutustua paikalliseen luontoon ja eläimiin. Retkeilyn ja luontomatkailun suosio onkin kasvanut entisestään. Suurten matkailijavirtojen takia luonto voi kuitenkin kulua ja eläinten luonnollinen elintila vähentyä. Suomessa jokaisenoikeudet mahdollistavat luonnosta nauttimisen melko vapaasti, mutta oikeudet tuovat mukanaan myös vastuun ja velvollisuuksia. Vastuullinen matkailija kiinnittää huomiota toimintaansa ja tiedostaa miten oma matkailu vaikuttaa kohteen ympäristöön. Luontoon ei tule jättää jälkiä itsestään eikä luonnosta tule ottaa mitään muistoksi itselleen.

Eläimillä on oikeus elää mahdollisimman luonnollisissa oloissa ja toteuttaa lajinomaista käytöstä. Suurin vääryys eläimiä kohtaan tapahtuu, kun ne kärsivät viihdyttääkseen matkailijoita. Lähtökohtaisesti eläimiä ja niiden tilaa tulee kunnioittaa. Luonnonvaraisten eläinten täytyy antaa elää rauhassa ja niitä ei saa koskea tai ruokkia. Jos osallistut esimerkiksi järjestetylle luontoretkelle tai safarille, selvitä aina etukäteen toimijan vastuullisuus.

 

TOIMI

luontomatkailu

  • Ota selvää, missä retkeily on sallittua.
    Jokaisenoikeudet eivät sellaisenaan päde kansallispuistoissa eikä luonnonsuojelualueilla, joten tutustu aina paikallisiin sääntöihin. Selvitä ennakkoon missä leiriytyminen, tulenteko ja liikkuminen on sallittua. Luontokohteissa saattaa olla rajattuja alueita, joihin ei tule mennä edes kävellen.
  • Perehdy retkikohteeseen ja retkietikettiin.
    Retkeillessä luontokohteissa on tärkeää tietää, miten kyseisessä kohteessa tulee toimia. Suomessa esimerkiksi Metsähallitus tarjoaa tietoa luonnossa liikkumiseen. Tutustu Metsähallituksen retkietikettiin ja kohteen palveluihin ja sääntöihin ennakkoon. Muista tutustua paikallisiin sääntöihin myös ulkomailla retkeillessäsi.
  • Älä rasita tai tuhoa luontoa.
    Suosi olemassa olevia reittejä, älä riko luontoa, äläkä jätä luontoon mitään sinne kuulumatonta. Moottoriajoneuvoilla liikkumista luonnossa tulee välttää. Ennen kuin hyppäät pyörän selkään, tarkista, että pyöräily on kyseisessä kohteessa sallittua. Retkipalveluja valitessasi, varmista ettei palveluntarjoajan toiminta tuhoa luontoa.
  • Vältä kaikkein suosituimpia luontokohteita.
    Monissa kansallispuistoissa ja muissa luontokohteissa kävijämäärät koettelevat jo luonnon kantokykyä, ja onkin hyvä miettiä vaihtoehtoja kaikkein suositummille luontokohteille. Vastuullinenkin retkeily aiheuttaa eroosiota, ja saattaa esimerkiksi häiritä alueen eläimiä.
  • Valitse retkellesi sopiva ajankohta.
    Jos mahdollista, vältä huippusesonkeja ja kaikkein ruuhkaisimpia aikoja. Eri luontokohteilla voi myös olla erilaisia sesonkeja ja ajankohtia, jolloin retkeilyä tulee välttää. Tarkista esimerkiksi eläinten pesimäajat. Tuntureilla sulamisvesien aikaan maasto on märkää ja herkkää eroosiolle.
  • Hyödynnä opaspalveluita.
    Paikallisoppaan kanssa vierailu luontokohteissa on suotavaa, jos olet kokematon retkeilijä, tai matkustat täysin uudenlaiseen luontokohteeseen. Opas osaa kertoa luonnonsuojelutyöstä ja puiston lajistosta. Opas myös tietää mitä saa ja ei saa tehdä, ja samalla voit oppia tärkeitä taitoja tuleville retkillesi.
  • Älä matkusta uhanalaisten lajien alueille omin päin.
    Uhanalaisten lajien suojelua rahoitetaan maailmalla usein matkailutuloilla, mutta ennen kuin osallistut esimerkiksi safareille uhanalaisten lajien alueelle, varmista että toimija on vastuullinen. Mikäli epäilet vastuullisuutta, älä osallistu retkille uhanalaisten lajien alueilla.
  • Vältä vierasperäisten lajien siirtämistä.
    Vierasperäisten lajien siirtymistä voi välttää esimerkiksi pesemällä vaelluskengät ja muut ulkoiluvälineet ennen matkaa.
  • Sukella ja snorklaa vastuullisesti.
    Vedenalaiset ekosysteemit ovat erittäin hauraita. Minkäänlainen elävään luontoon koskeminen ei ole suotavaa. Vedenalaisesta maailmasta ei tule ottaa mitään mukaan, eikä sinne tule jättää roskia. Vastuullinen palveluntarjoaja osallistuu vesistöjen suojelutyöhön, ei ankkuroi aluksiaan koralliriuttoihin tai ruoki eläimiä houkutellakseen niitä lähemmäksi.
  • Käytä mereen mennessäsi (esim. uinti, snorklaus ja sukellus) vain koralliriutoille ja merenalaiselle elämälle vaaratonta aurinkovoidetta.
    Iholta mereen liuetessaan aurinkovoiden sisältämät auringon UV-säteilyä imevät oksibentsoni ja oktinoksaatti aiheuttavat muun muassa korallien tuhoisaa vaalenemista, vaurioittavat korallin dna:ta ja tappavat nuoria koralleja. Vältä siis kemialliseen UV-suojaan perustuvia aurinkovoiteita ja suosi luonnonkosmetiikkasertifioituja tuotteita.

eläimet matkailussa

  • Vältä epäeettisiä eläinretkiä, aktiviteetteja ja ohjelmapalveluja, joissa häiritään eläinten luonnollisia elintapoja. Näitä ovat esimerkiksi:
    • Sirkukset ja näytökset, joissa aiheutetaan kipua ja kärsimystä eläimille
    • Delfinaariot ja akvaariot, joissa pidetään esimerkiksi delfiinejä ja valaita
    • Norsuratsastukset
    • Selfiet luonnonvaraisten eläinten kanssa
    • Mahdollisuudet koskettaa luonnonvaraista eläintä tai pidellä niitä sylissä
    • Leijonien kanssa kävely
    • Vierailut sivettikissakahviloille
    • Trofee-matkailu ja metsästyssafarit
    • Härkätaistelut – Älä hyväksy eläinrääkkäystä osana kulttuuria.
  • Vältä vierailua erittäin uhanalaisten eläinten elinpaikoilla.
    Huomioi, että jotkut taudit saattavat levitä ihmisestä eläimeen. Esimerkiksi vuorigorilloilla on vastaavaa geeniperimää kuin ihmisillä ja niihin tarttuvat siksi herkästi ihmisten taudit. Uhanalaisten lajien kohdalla tämä voi tarkoittaa sitä, että yhden gorillaperheen sairastuminen tuhoaa koko lajin.

  • Osallistu vain vastuullisesti toteutetulle safarille.
    Vastuullinen toimija ei anna takuita eläinten näkemisestä. Eläimiä ei tule houkutella esiin käyttämällä haaskoja tai syöttämällä (esim. karhujen katselu, eläimet savanneilla, haiden tai muiden meressä elävien katselu snorklausretkillä). Eläimiä ei saa jahdata eikä missään nimessä koskea. Poikivia eläimiä ei saa häiritä.

  • Vältä häiritsevien moottoriajoneuvojen käyttöä eläinten elinympäristöissä.
    Esimerkiksi valaiden ja delfiinien bongaus on kaikkein vastuullisinta rannoilta, jolloin alukset eivät häiritse eläimiä.

  • Harkitse tarkkaan haluatko tukea eläintarhan toimintaa.
    Villieläimet kuuluvat luontoon. Eläimillä tulisi olla riittävästi tilaa ja mahdollisuus toteuttaa lajinomaista toimintaa, ja tämä harvoin toteutuu eläintarhoissa. Moni eläintarha tekee kuitenkin myös lajien suojelua edistävää ja tutkivaa työtä. Pohdi omista eettisistä näkökulmista millainen toiminta on vastuullista eläimiä kohtaan.

  • Ratsasta vain ratsastukseen sopivilla eläimillä.
    Eläimen pitää näyttää hyväkuntoiselta ja matkailijan tulee arvioida realistisesti jaksaako se kantaa oman painon. Norsut ovat villieläimiä eikä niiden selkä sovellu ratsastukseen. Myös norsujen kylvetys on kyseenalaista toimintaa, koska nousut ja laskut kylvetyksissä rasittavat norsujen niveliä. Kamelit eivät jaksa liiallista painoa tai pitkiä matkoja vähällä määrällä vettä ja ruokaa. Esimerkiksi useita henkilöitä mahduttavat kantoistuimet ovat monesti liian raskaita kameleille. Usein villieläimiä koulutetaan ratsastuseläimiksi väkivaltasin keinoin. Palveluntarjoajan tulee pystyä takaamaan eläimen henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Eläinten ylläpidosta tulee viestiä avoimesti.

  • Huomioi valjakkoeläinten hyvinvointi.
    Valjakkoeläimen tulee soveltua vetoeläimeksi. Selvitä, että toimija kommunikoi avoimesti toimintatavoista, joilla turvataan eläinten hyvinvointi. Matkailijoita tulee ohjeistaa tarkasti, miten eläinten kanssa toimitaan. Älä hyppää valjakon kyytiin, jos tunnet olosi epävarmaksi.

  • Älä osallistu toimintaan, jossa eläinten ainoa tarkoitus on viihdyttää ihmistä.
    Sirkuksiin, delfinaarioihin ja muihin eläinten esiintymisiin liittyy paljon eettisiä ongelmia. Esiintyvät eläimet ovat usein ylityöllistettyjä ja kyseenalaisin keinoin koulutettuja.
  • Pysyttele etäällä villieläimistä, äläkä häiritse niitä äkkinäisillä liikkeillä tai kovilla äänillä. Luonnossamatkaillessa saattaa törmätä paikallisiin villieläimiin joko sattumalta tai tietoisesti. Matkailija on kuitenkin vierailija kyseisen eläimen ympäristössä eikä saa tietoisesti häiritä sitä. Selvitä etukäteen minkälaisia eläimiä kyseisellä alueella voi kohdata ja miten uhkaavissa tilanteissa tulee menetellä.

  • Älä osallistu metsästyssafarille tai Trofee-matkailuun
    Kyseiset matkailumuodot ovat metsästysmatkailua, jossa pääasiallinen motiivi on kokea (usein uhanalaisen) villieläimen tappaminen suljetulla alueella sekä viedä kotiin komeannäköinen metsästysmuisto kuten eläimen sarvet, pää tai nahka.

  • Älä ota itsellesi kodittomia eläimiä suoraan kadulta.
    Voit ottaa harkiten kodittoman eläimen huomaasi vastuullisesti TRACES-järjestelmään rekisteröityneen rescue-yhdistyksen kautta.

  • Harkitse tarkkaan kannattaako vapaaehtoistyömatkailu eläinten parissa ja tee taustatyö. Vapaaehtoistyökohteille ei ole olemassa sertifikaatteja, joista matkailija voisi helposti tunnistaa luotettavan toimijan. Parhaimmillaan eläinten parissa vapaaehtoistyötä tekevällä matkailijalla on mahdollisuus edistää eläinten hyvinvointia sekä tukea eläinsuojelutyötä, mutta epäeettisesti toimivien tahojen tukemisella on usein päinvastaiset vaikutukset. Monesti rahalahjoitus vastuulliselle toimijalle, joka tekee suojelutyötä pitkäjänteisesti, on paras vaihtoehto eläinsuojelutyön tukemiseen. Jos päätät kuitenkin lähteä vapaaehtoistyöhön, selvitä tarkkaan suojelukohteen taustat.

  • Älä osta tai poimi matkamuistoksi mitään elävästä luonnosta.
    Tällaisia matkamuistoja ovat esimerkiksi simpukat, korallit, kuivatut meritähdet ja eläinten luusta tehdyt esineet. Myös kasvien, kivien tai hiekan keräily voi vahingoittaa luontoa.

  • Vaikuta paikallisten tapoihin omalla esimerkilläsi.
    Monissa maissa eläimiä ja elävää luontoa arvostetaan huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, ja kohtelu on sen mukaista. Kun esimerkiksi ihmisoikeudet eivät ole kunnossa tai köyhyyttä on paljon, eläimet ja kasvit jäävät toisarvoisiksi. Maksava matkailija, joka kohtelee eläimiä ystävällisesti, voi rohkaista paikallisia toimimaan samoin.

PÄÄKUVA SINI SAREN