Tiedä

Matkailijoiden tasaisempi virta on monelle kohteelle kestävämpi vaihtoehto kuin huippusesonkina vierailevat suuret matkailijamassat. Tasainen matkailijamäärä vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi alueen paikallistalouteen, ympäristön ja infrastruktuurin kestävyyteen sekä paikallisväestön hyvinvointiin. Liikamatkailun (overtourism) seurauksena useat kohteet menettävät autenttisuutensa, ja muuttuvat turisteja palveleviksi huvipuistoiksi. Joissain kohteissa paikalliset suhtautuvat matkailijoihin jopa vihamielisesti. Esimerkiksi monien suosittujen kaupunkien keskustat, kuten Barcelona ja Amsterdam, ovat karkottaneet matkailijaruuhkillaan paikalliset tiehensä. 

Astumalla ulos turistikuplasta kohtaat usein autenttisemman kulttuurin ja voit tukea paikallisia toimijoita. Suosituimmat kaupunginosat saattavat olla hyvin ruuhkaisia, kun jo muutaman korttelin päässä on rauhallisempaa. Muista, että olet vieraana paikallisten arjessa. AirBnb on mahdollistanut matkailijoiden majoittumisen paikallisissa naapurustoissa, ja esimerkiksi juhlivat matkailijat saattavat helposti huolettomalla käytöksellään häiritä paikallisten arkea. 

Luontomatkailussa tietyillä kohteilla on tapana nousta yllättäen suosioon ja ruuhkautuminen aiheuttaa myös ympäristöongelmia. Usein näiden kohteiden lähistöltä löytyy myös vähemmän suosittuja, mutta yhtä kauniita maisemapaikkoja. Kotimaassa kansallispuistojen suosio on kasvanut vauhdilla viime vuosina, ja oman retken ajankohtaa on hyvä miettiä tarkasti. 

Nykyisin myös terveysturvallisuuden vuoksi on tärkeää välttää ruuhkaisia kohteita. Matkaa suunniteltaessa huomioi siis matkustusajankohta ja mahdollisuuksien mukaan mieti vaihtoehtoja huippusuosituille kohteille. 

Toimi

Ennen matkaa

 • Vältä huippusesonkia.
  Ota selvää, milloin matkakohteessa on huippusesonki, paikallisten loma-aika tai paikallinen juhlapyhä, ja vältä ruuhkaisia aikoja mahdollisuuksien mukaan. Suomessa tyypillisiä loma-aikoja ovat kesä- ja heinäkuu sekä koululaisten syys- ja hiihtolomien aika, kun taas Etelä- ja Keski-Euroopassa puolestaan elokuu-syyskuu ovat tyypillisiä lomakuukausia.
 • Mieti vaihtoehtoja liikamatkailusta kärsiville kohteille.  
  Mieti, voisiko jokin muu kohde tarjota sinulle vastaavan tai jopa paremman kokemuksen. Huomioi myös alueelliset erot esimerkiksi majoitusta varatessasi. Olisiko jokin toinen kaupunginosa vähemmän ruuhkainen?

Matkan aikana

 • Valitse sopiva viikonpäivä ja kellonaika.
  Kun suunnittelet vierailua nähtävyyksillä, on hyvä huomioida ajankohta. Helsingin Suomenlinna on esimerkiksi rauhallisempi tiistaisin kuin lauantaisin, ja museoissa on yleensä vähemmän kävijöitä juuri ennen sulkemisaikaa. Vältä työmatkaliikenteen ruuhka-aikoja julkisissa liikennevälineissä. Googlesta voi nähdä myös kävijämäärät eri kohteissa kellonaikojen mukaan.
 • Tutustu vähemmän suosittuihin alueisiin.
  Kaupungeissa joskus jo muutaman korttelin päässä “turistikeskustasta” saattaa olla rauhallisempaa. Muista, että olet vieraana paikallisten arjessa. Luontokohteista saattaa hyvin löytyä suosituimman reitin lisäksi rauhallisempia reittejä.
 • Noudata suosituksia ja pysy merkityillä reiteillä.
  Joskus suuret ihmismassat suosituissa nähtävyyskohteissa houkuttelevat poikkeamaan merkityiltä reiteiltä. Muista, että esimerkiksi luontokohteissa tai arvokkaissa kulttuuriperintökohteissa matkailijoiden liikkumista rajoitetaan suojelusyistä.   
 • Kysy paikallisilta vinkkejä.
  Jos haluat välttää matkailijoille suunnattuja palveluita, voit tiedustella esimerkiksi ravintolasuosituksia tai retkikohteita paikallisilta. Myös netistä saattaa löytyä hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoisia ideoita, jos jaksaa nähdä hieman vaivaa.

Syvenny

Videolla matkailuvaikuttaja Doug Lansky (2020) puhuu liikamatkailun haasteista, ja miten koronaviruspandemia muuttaa matkailua How Coronavirus Will Force Destinations to Stop Overtourism

ICRT-verkoston artikkeli liikamatkailun hallinnan ratkaisuista (2019) Overtourism Solutions: Strategies to Manage Mass Tourism

Miten koronaviruspandemia on vaikuttanut liikamatkailuun? Katso ja lue CNN:n reportaasi vuodelta 2020. 

Videouutinen koronaviruspandemian vaikutuksista Helsingin käyntikohteisiin: Helsinkiläiset kokevat perinteiset nähtävyydet uudella tavalla