Siirry suoraan sisältöön

Reilun matkailun yhdistys

EDISTÄ VASTUULLISTA MATKAILUA

tiedä

Noudattamalla aikaisemmin mainittuja ohjeita olet reilu matkailija, mutta haluatko edistää vastuullista matkailua entisestään? Tai haluatko jättää positiivisen jäljen matkakohteeseen? On monia tapoja olla mukana muuttamassa matkailua vastuullisemmaksi, joista yksi on ryhtyä Reilun matkailun yhdistyksen jäseneksi tai aktiiviksi. 

 

Matkailuteollisuudessa on reilua toimintaa määritelty 1987 -vuodesta Brundtlandin komisison raportin mukaisesti kestävän kehityksen sisällöin  ekologisen, taloudellisen ja sosiokulttuurisen kestävyyden näkökulmasta. 2000-luvun alussa määriteltiin Kapkaupungin deklaraatiossa vastuullinen matkailu, jossa kestävyyden osa-alueiden lisäksi keskiöön nousivat paikallisuus ja eettinen toiminta. Nyt kun me elämme jo 2020-lukua, ei vastuullisuutta olla varsinaisesti määritelty uudelleen, mutta uutta tietoa ja ymmärrystä me vastaanotamme kaiken aikaa. Kansainvälinen matkailututkimus onkin uusina termeinä nostanut esille tiedostavan, muutokseen reagoivan ja uudistavan matkailun. Näissä korostuu matkailijan aktiivinen rooli ja mahdollisuus tehdä hyvää. Uudistavan matkailun voisi lyhyesti määritellä tarkoittavan matkailua, jossa matkailija kohteessa vierailleessaan jättää kohteen paremmaksi paikaksi kuin ennen vierailuaan. Selvitä ennen matkaa, miten tämän voisi toteuttaa matkakohteessasi.

Matkaillessa saattaa törmätä erilaisiin epäkohtiin, joihin haluaisi pystyä vaikuttamaan. “Hyväntekeväisyysmatkailua” on moneen lähtöön. Maailmalta löytyy paljon vastuullisia toimijoita, mutta järjestävän tahon taustat tulee aina selvittää tarkasti. Erityisesti lasten parissa työskennellessä tulee olla tarkkana. On myös tärkeää pohtia omaa rooliaan. Miksi juuri minun tulisi auttaa paikallisia lapsia, vai voisinko mieluummin tukea paikallista järjestöä? Onko minulla tarvittavaa osaamista? Kaikessa auttamiseen perustuvassa matkailussa on tärkeää muistaa kenen ehdoilla auttaminen tapahtuu. Onko tarve todellinen vai onko tuote rakennettu palvelemaan auttamishaluisten matkailijoiden tarpeita? Entä sivuuttaako ilmainen työpanokseni paikallisen palkallisen työntekijän?

TOIMI

  • Liity Reilun matkailun yhdistyksen jäseneksi.
    Reilun matkailun yhdistyksen jäsenenä tuet arvokasta työtä vastuullisen matkailun edistämiseksi. Toivotamme myös lämpimästi tervetulleeksi uusia aktiiveja toimintaamme. Lisätietoja Liity jäseneksi -sivulla. 

  • Tue järjestöjä tai muita toimijoita, jotka edistävät itsellesi tärkeitä teemoja.
    Matkailu linkittyy laajalti erilaisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen sekä ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuuskysymyksiin. Edistämällä näitä teemoja luomme samalla edellytyksiä vastuullisemmalle matkailulle.

  • Luo kysyntää vastuullisille matkailupalveluille.
    Kysymällä yritysten vastuullisuudesta, ja antamalla palautetta niin onnistumisista kuin kehittämiskohteistakin, osoitat matkailupalvelujen tarjoajille, että vastuullisuudelle on kysyntää.

  • Tue sellaisia matkapalveluita, joita paikalliset haluavat kohteessa tarjottavan ja jollaisena paikalliset haluavat paikan tunnettavan.
    Selvitä mitkä ovat niitä paikkoja, joihin paikalliset aidosti toivottavat matkailijat tervetulleiksi ja millaisia palveluja paikalliset haluavat tarjota.

  • Jaa kokemuksiasi ja anna palautetta.
    Kun puhut ihmisten kanssa matkailusta tai viestit matkailusta sosiaalisessa mediassa, nosta esiin vastuullisuusnäkökulmia. Moniin matkailuun liittyviin eettisiin pulmiin ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, mutta uskomme, että rohkea keskustelu eri näkökulmista edistää vastuullisempaa toimintaa tulevaisuudessa.
  • Seuraa uutisia, sosiaalista mediaa ja julkista keskustelua vastuullisesta matkailusta.
    Ota kantaa ja jaa myös myös muiden artikkeleita ja some-julkaisuja, suosittele ja anna positiivista palautetta.

  • Jätä vierailemasi paikka paremmaksi paikaksi käyntisi jälkeen.
    Selvitä miten voit vaikuttaa positiivisesti vierailemaasi kohteeseen. Onko tarjolla luonnon ennallistamistalkoita tai palveluita, joiden tavoitteena on paikallisen kulttuurin tai perinteiden vahvistaminen? 

  • Perehdy tarkasti ”hyväntekeväisyysmatkailua” tarjoaviin toimijoihin.
    Jos unelmasi on ”tehdä hyvää” matkustaessasi, ota selvää järjestävän tahon toiminnasta. Ole erityisen tarkkana jos toiminta liittyy lapsiin tai haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisryhmiin. On hyvä pysähtyä miettimään, löytyisikö sinulla ammattitaitoa työskennellä esimerkiksi lastenkodissa omassa kotimaassasi, ja jos ei, kannattaa vastaavat työt myös globaalissa etelässä jättää paikallisille ammattilaisille. Lyhytaikaiset työjaksot sosiaalialalla myös helposti pahentaa kiintymystraumoja, eikä edistä pitkäjänteistä työtä haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten hyväksi. 

  • Muista, että ”hyväntekeväisyysmatkailua” voit tehdä myös Suomessa.
    Osallistumalla esimerkiksi kotimaiselle talkooleirille luonnon hyväksi saatat pelastaa maailmaa enemmän kuin lentämällä kauas toiseen maahan. 

 

SYVENNY

Vastuullinen matkailu- ja vapaa-ajanmedia Valpas: Matkailumedia, joka auttaa valitsemaan paremmin.

Pohdi omaa rooliasi “pelastajana” ja tutustu artikkeliin Hyväntekeväisyys ja auttaminen matkalla: olemmeko valkoisia pelastajia? 

Ulkoministeriön blogissa pohditaan vapaaehtoistyön hyötyjä  Vapaaehtoistyö Nepalin lastenkodeissa – kuka hyötyy, kuka ei?  

Journalismin opiskelijoiden verkkojulkaisu Tutkan artikkelissa Vapaaehtoistyömatkailu ei ole synonyymi vastuulliselle matkailulle käsitellään vapaaehtoismatkailun ja vastuullisen matkailun suhdetta.

Kirjavinkki: Manninen, M. 2020. Hyvät aikeet. Miksi autamme ja mitä siitä seuraa? Jyväskylä: Atena Kustannus Oy.