Siirry suoraan sisältöön

Reilun matkailun yhdistys

KÄYTÄ RAHASI REILUSTI

TIEDÄ

Matkailu on merkittävä teollisuudenala, elinkeino ja työllistäjä maailmanlaajuisesti:
  • Matkailu työllistää maailmassa kymmenesosan työllisistä (World Travel Council, 2017) ja Suomessa noin 142 000 ihmistä (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2018). 
  • Matkailun osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin 10% (World Travel & Tourism Council, 2021), ja Suomen hieman alle 3% (Työ- ja elinkeinoministeriö 2018). 


Matkailu on erittäin suhdanneherkkä ala niin taloudellisten, sosio-kulttuuristen kuin luonnonilmiöiden osalta. Matkailusta saatavilla tuloilla on myös iso rooli esimerkiksi kulttuuri – ja luonnonympäristön säilyttämisen suojelussa.

Vastuullinen matkailu on taloudellisesti kannattavaa. Vastuullinen matkailu edistää pitkäaikaista taloudellista kehitystä ja matkailutulojen tasaista jakautumista. Matkailulla parannetaan myös sen parissa työskentelevien elintasoa. Tästä johtuen on tärkeää, että matkailijana olet tietoinen käyttämäsi rahan vaikutuksesta. Vastuullisin teko matkalla on käyttää rahaa paikallisten tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin. Perusajatus on se, että matkakohteen tulisi saada enemmän tuloja vähemmillä matkailijoilla, jolloin matkailun tuottamat hyödyt ovat haittoja suurempia. 

Reiluna matkailijana haluat varmistaa, että rahasi menevät oikeaan tarkoitukseen. Matkan aikana teet jatkuvasti valintoja mm. ravintolan, majoituksen, aktiviteetin tai matkustustavan välillä. Miten matkailijana voit varmistaa, että rahat, jotka käytät matkan aikana tukevat kestävää matkailua.

TOIMI

  • Suosi vastuullisia toimijoita.
    Vastuullisen matkailutoimijan voi tunnistaa vastuullisuus-sertifikaatista. Kiinnitä huomiota keiden kanssa matkailutoimija tekee yhteistyötä (mm. paikalliset toimijat, pienyrittäjät, vapaaehtoisjärjestöt), ja viestiikö toimija avoimesti yhteistyökumppaneistaan. Tarkastele myös, miten yritys viestii vastuullisesta toiminnastaan, ja miten asiakkaat ovat kokemuksistaan kertoneet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

  • Suosi paikallisia toimijoita.
    Suosi paikallisten tarjoamia tuotteita ja palveluita, millä varmistat, että käyttämäsi raha pysyy todennäköisemmin kohteessa. Paikallinen palveluntarjoaja antaa usein myös hyödyllisiä vinkkejä alueen muista palveluista ja vierailukohteista. Jos haluat tuomisia mukaan; osta paikallisten tekemiä tuotteita, paikallisia ruokia ja juomia, valokuvia.

  • Maksa reilu hinta.
    Osoita arvostusta matkailupalveluiden tuottajille maksamalla reilu hinta niin ulkomailla kuin kotimaassa matkaillessa. Hyvin edullisesti tai ilmaiseksi tarjotut palvelut vääristävät kilpailua ja vähentävät ammatikseen matkailupalveluja tuottavilta ansaintamahdollisuuksia.
  • Ota selvää toimijoiden hinnoittelusta ja kohteen hintatasosta etukäteen.
    Matkailijana voit pyytää palvelun tuottajaa kertomaan mihin hinnoittelu perustuu. Erityisesti tilanteissa, joissa samaa palvelua saatetaan myydä hyvin eri hinnoin, on tärkeää perehtyä toimijoihin. Suosituissa kohteissa turistihinnat saattavat vääristää paikallista hintatasoa, aiheuttaen yleistä hintojen nousua kohteessa, mikä vaikuttaa myös paikallisyhteisöön haitallisesti.

 

  • Suosi pienyrittäjiä, kun ostat tuotteita ja palveluita matkakohteissa.
    Usein paikallisilla pienyrittäjillä saattaa olla korkeampi hinta palvelusta tai tuotteesta, mutta summasta, jonka maksat, suurempi osuus todennäköisesti päätyy suoraan pienyrittäjälle itselle. 

  • Vältä All-inclusive lomia, jotka maksetaan kokonaisuutena jo ennen matkaa, ja sisältävät majoitukset, ruokailut, juomat ja palvelut, kuten aktiviteetit ja kuljetukset.
    All-inclusive matkojen kohdalla et useinkaan voi vaikuttaa siihen kenelle maksamasi raha lopulta päätyy. Taloudelliset hyödyt päätyvät usein suurille ulkomaalaisille toimijoille, ja vain pieni osa jää itse kohteeseen. Suosi paikallisten omistamia majoitusliikkeitä isojen monikansallisten hotelliketjujen sijaan. Jos kuitenkin päädyt valitsemaan all-inclusive matkan, varmista että matkanjärjestäjä on vastuullinen toimija.  

  • Selvitä kohteen tippikultturi.
    Selvitä ennen matkalle lähtöä kohteen tippikulttuuri ja matkalla ollessa noudata maan käytäntöä. On hyvä myös huomioida että tippikulttuuri saattaa muuttua vuosien aikana kohteissa, eli päivitä tietosi myös ennalta tuttujen kohteiden osalta.

SYVENNY

Lisätietoa vastuullisen sertifioinnin ohjelmista Business Finland-sivustolla 

Pohdintaa hinnoittelusta Mood of Finland -blogissa (2020) Do I really need to pay for this? 

Pohdintoja vastuullisen sertifikaatin vaikutuksista Valpas Median artikkelissa (2020) Auttaako sertifikaatti valitsemaan vastuullisemmin vai ovatko matkailualan sertifikaatit pelkkää viherpesua? 

Ajatuksia All-inclusive matkailun vaikutuksista kohteeseen Responsible Tralvel-sivustolta All inclusive holidays – SINNER OR SAINT?

World Travel & Tourism Council julkaisee raportteja matkailun taloudellisista vaikutuksista  Economic Impact Reports

Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy tietoa matkailun taloudellisista ja työllistävistä vaikutuksista Suomessa Matkailu lukuina – Työ- ja elinkeinoministeriö.

World Travel & Tourism Council (2017) kirjoittaa matkailun työllistävästä vaikutuksesta globaalilla tasolla Where Does Travel & Tourism Create the Most Jobs?