Säästä energiaa ja vettä sekä minimoi jätteet
tiedä
TOIMI
ENNEN MATKAA
- Suosi ympäristösertifioituja majoituksia, ravintoloita, aktiviteetteja ja nähtävyyksiä.
Sertifikaatteja on lukuisia, mutta esimerkiksi Pohjoismainen Joutsenmerkki, EU:n Ecolabel-merkki ja kansainvälinen Green Key -merkki kertovat konkreettisista toimista ympäristön kuormituksen pienentämiseksi. Lisäksi Suomessa Sustainable Travel Finland -ohjelman merkki viestii toimijan pyrkimyksestä kohti kestävää matkailua. - Selvitä sertifioimattomien yritysten ympäristötoimia oma-aloitteisesti.
Tarkista käyttääkö toimija uusiutuvia energiamuotoja ja millaisia vedensäästötapoja on käytössä. Ovatko siivous- ja pesuaineet ympäristöystävällisiä? Tiedustele myös, miten yritys pienentää jätekuormitustaan ja millaiset ovat asiakkaan lajittelumahdollisuudet. Vastuulliset toimijat viestivät oma-aloitteisesti ympäristötyöstään. - Vältä mukavuuksia, joita et tarvitse.
Pärjäisitkö esimerkiksi ilman minibaaria tai uima-allasta? Usein altaan äärellä vain paistatellaan päivää, harvemmin todella uidaan. Jos haluat uima-altaan, valitse pieni. Veden lämmittämiseen ja puhdistamiseen kuluu paljon energiaa. - Vältä runsasta keinokastelua vaativia viheralueita, kuten puutarhoja ja golfkenttiä.
Golf-loman kohteeksi voi valita paikan, jossa sateet huolehtivat kenttien kastelusta. Entä tarvitseeko hiekkaerämaiden hotelli reheviä kasveja uhkuvia puistoja, jos niitä ei voida kastella sadevedellä? - Pakkaa kevyesti.
Jätä ylimääräiset pakkaukset, kertakäyttöiset tuotteet ja varsinkin ongelmajätteet kotiin. Sen sijaan omien kestotuotteiden, kuten juomapullon, eväsrasioiden ja kangaskassin mukaan ottaminen kannattaa, koska näin pystyt vähentämään turhaa muovin kulutusta.
MATKAN AIKANA
- Käytä sähköä vain oikeaan tarpeeseen.
Suurin osa majoituspaikkojen energiankulutuksesta johtuu lämmityksestä tai ilmastoinnista, joten säädä huonelämpötilaa maltilla ja viilennä huonetta mahdollisuuksien mukaan ikkunoita avaamalla. Sammuta valot ja valmiustilassa olevat sähkölaitteet poistuessasi huoneesta. - Käytä vettä säästeliäästi.
Ilmoita siivoojille, että lakanoita ja pyyhkeitä ei tarvitse vaihtaa päivittäin. Käy mieluummin suihkussa kuin kylvyssä sekä vältä veden juoksuttamista niin saippuoidessa kuin hampaita pestessäkin. - Suosi luonnonkosmetiikkaa ja ympäristöystävällisiä pesuaineita pyykätessä ja tiskatessa.
Vaikka käyttäisit biohajoavia tuotteita, ethän peseydy järvessä tai meressä. Näin et edistä rehevöitymistä ja vaikutat omalta osaltasi pienempiin veden puhdistuskuluihin. - Juo hanavettä aina, kun se on turvallista.
Hanavettä on myös mahdollista puhdistaa juomakelpoiseksi esim. suodattavilla juomapulloilla ja vedenpuhdistustableteilla. Jos joudut ostamaan vettä, osta kerralla suurempi kanisteri ja täytä omaa juomapulloa.
- Suosi aktiviteetteja, joissa ei käytetä moottoriajoneuvoja.
Voisitko vaikka osallistua bussikiertoajelun sijaan kävely- tai pyöräkierrokselle, jolloin saat samalla mukavaa hyötyliikuntaa? Mikäli ajoneuvot ovat välttämättömiä, selvitä sähkö- ja hybridiajoneuvojen mahdollisuus. - Nauti sesongin mukaista kasvispainotteista ruokaa sekä lähi- ja luomuruokaa.
Lähellä tuotetut satokauden raaka-aineet ovat usein kaikista tuoreimpia ja tarjoavat aitoja paikallisia makuelämyksiä pienemmällä ympäristökuormituksella. Vähennä myös jätteeksi päätyvän ruoan määrää ostamalla ja ottamalla vain sen, minkä jaksat syödä. - Osta mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja sisältäviä tuotteita.
Vältä yksittäispakattuja tuotteita ja kieltäydy kohteliaasti turhista muovipusseista. Monesti take away -ruuasta tulee paljon jätettä, joten parempi vaihtoehto on syödä ravintolassa tai kokata itse. - Lajittele jätteesi kohteen mahdollisuuksien mukaan.
Jos et ole lajittelukäytännöistä varma, kysy neuvoa. Entä voisitko auttaa paikallisia huolehtimaan luonnosta vaikkapa osallistumalla roskienkeräystapahtumaan? Samalla saat hyvän tilaisuuden tutustua sekä paikallisiin että samanhenkisiin matkailijoihin. - Anna palautetta, sekä positiivista että kehittävää.
Kerro arvostuksestasi toimijoille, jotka panostavat ympäristöystävälliseen matkailuun. Anna kohteliaasti myös kehitysehdotuksia tahoille, joiden toiminnassa huomaat epäkohtia. Näin viestit, että ympäristöasiat kiinnostavat kuluttajia ja kannustat yrityksiä toimimaan jatkossa paremmin.
SYVENNY
Sukella syvemmälle matkailun ympärtistövaikutuksiin Valpas Median artikkelin avulla: MATKAILUN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET – Muutakin kuin ilmastonmuutos, muovipillit ja katoavat korallit.
Vastuullisuuspodcastin 14. jaksossa keskustellaan merien hyvinvoinnista niin matkailuun liittyen kuin laajemmassakin kontekstissa. Käsittelyssä on mm. Itämeren tila, korallien kato maailmalla ja risteilylaivojen jätevedet: Vastuullisuuspodcast: Markku Viitasalo – Meret ja niiden hyvinvointi.
Erityisesti matkailun ja veden ristiriitaisesta suhteesta voi lukea lisää esimerkiksi Global Water Forumin -sivulla: Tourism and water: Interrelationships and management.
Sertifikaattien ja Sustainable Travel Finland -merkin lisäksi kestävämpiä matkailupalveluja voi löytää Suomessa löytää Osta vastuullisesti -sivustolta: Vastuullinen Liikenne ja matkailu. Kansainvälinen Bookdifferent-sivusto on puolestaan laskenut yli 2 miljoonan majoituksen hiilidioksidipäästöt ja kokoaa yli 14,000 ympäristösertifioitua hotellia osoitteeseen: bookdifferent!. Tripadvisorissa taas kannattaa kiinnittää huomiota vihreään lehtisymboliin, joka on merkki majoitusliikkeen osallistumisesta alustan omaan Ekojohtajat-ohjelmaan. Lisää ohjelmasta: Tripadvisor: Ekohotellit.
Tosin joskus sertifikaatteihinkin on syytä suhtautua kriittisesti. Lue Valpas Median artikkelista, kuinka tunnistat aidosti vastuulliset toimijat sertifikaattiviidakon syövereistä: Auttaako sertifikaatti valitsemaan vastuullisemmin vai ovatko matkailualan sertifikaatit pelkkää viherpesua?. Hyviä käytännön vinkkejä ympäristöystävällisen hotellin valintaan saat myös Annika Rautiolan Tarinoita Maailmalta -blogista: Kuinka tunnistaa ympäristöystävällinen hotelli?.
Kasvis- ja vegaaniravintoloiden etsinnässä apuna voi käyttää Happy Cow -sivustoa: HappyCow: Find Vegan & Vegetarian Restaurants Near Me. Kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia hotelleja kokoavat esim. sivustot VeganWelcome ja VeggieHotels. Laajempi kirjo majoituksia löytyy kasvisruokaystävällisestä ‘Airbnb:stä’: Vegvisits. Suomessa Valpas Media on kokoamassa listausta vegaaniystävällisistä matkailukohteista ja -palveluista, ja voit ehdottaa mukaan omaa suosikkiasi: Vegaanisten vaihtoehtojen merkitys matkailussa kasvaa – ilmianna Suomen vegaaniystävälliset matkakohteet ja -palvelut.