Kirjoittaja ja kuvat: Katri Tihilä

Muovimeri, ilmastoahdistus ja overtourismista kärsivät paikalliset ovat puhuttaneet kestävän matkailun saralla kuluvana vuonna. Aiheet ovat synkkiä, mutta positiivista on se, että niistä sentään keskustellaan. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että pelkkä puhe ei riitä ja tarvitsemme tekoja.

Reilun matkailun yhdistyksellä oli mahdollisuus vierailla World Travel Market – messuilla Lontoossa marraskuun alussa, jossa oli myös vastuullisen matkailun oma ohjelma (WTM Responsible Tourism).

UNWTO:n ennuste matkailun kasvusta. (UNWTO 2017)
UNWTO:n ennuste matkailun kasvusta. (UNWTO 2017)

Overtourism ja matkailun kasvu osoittautuivat tapahtuman ykköspuheenaiheeksi. UNWTO ennustaa vuoteen 2030 jopa 1,8 biljoonaa kansainvälistä matkailijaa ja matkailusektorille 3,3 % vuosittaista kasvua.Valitettavasti hallitsemattomalla kasvulla on negatiivisia vaikutuksia sekä ympäristöllisessä että sosio-kulttuurisessa mielessä. Overtourism eli liikaturismi tarkoittaa ilmiötä, jolloin matkailijoiden määrä on ylittänyt alueen kantokyvyn ja jolloin matkailijoiden suuri määrä tietyssä kohteessa vaikuttaa negatiivisesti paikallisten elämänlaatuun ja/tai vierailijoiden kokemuksiin (UNWTO 2018). Kuluvana vuonna esimerkiksi Barcelona, Dubrovnik ja Venetsia ovat olleet uutisissa kyseisen ilmiön vuoksi.

WTM-messuilla Barcelonan kaupungin ja matkailun edustajat kertoivat toimistaan ”What we can learn from Barcelona?” -paneelissa. Barcelonan yhtenä toimena on lähialueiden markkinointi matkailijoille ”Barcelona is much more” -kampanjalla, jotta matkailijoiden virta tasoittuisi alueellisesti laajemmin. Viestiä viedään mm. Mielipidevaikuttajien (influencers) avulla ja keräämällä tietoa suosituista paikoista big datan avulla sosiaalisesta mediasta. Hyvänä kysymyksenä kuitenkin nousi esiin se miten ensi kertaa Barcelonassa vierailevat saadaan kiinnostumaan myös muista kaupungin alueista ruuhkaisten päänähtävyyksien lisäksi?  Koko tilaisuuden voi katsoa täältä. Barcelonan edustajille myönnettiin ”Overall winner” -palkinto vastuullisen matkailun palkintojen jaossa.

Minne matkailija pääsee 1-2 tunnissa Barcelonan keskustasta? (Kuva: Katri Tihilä)
Minne matkailija pääsee 1-2 tunnissa Barcelonan keskustasta? (Kuva: Katri Tihilä)

Kiinalaisten matkailijoiden kasvava osuus nivoutui myös osaksi matkailun kasvun keskustelua. Kiinalaisten matkailun kasvusta on puhuttu paljon myös Suomessa ja ”Responsible Tourism and China” -ohjelma keräsi paljon kiinnostuneita seuraajia messuilla. Vuonna 2017 yhteensä 145 miljoonaa kiinalaista matkailijaa ylitti rajatarkastuksen Manner-Kiinasta (joista 69.5 miljoonaa matkaa suuntautui Hong Kongiin, Macaoon ja Taiwaniin) (COTRI 2018). Cotrin ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä povataan ainakin 400 miljoonaa kiinalaista matkailijaa. Miten kiinalaisten matkailutrendit linkittyvät vastuulliseen matkailuun? Positiivinen trendi on, että kiinnostus laatuun eikä pelkästään määrään matkailun saralla on kasvamassa kiinalaisten keskuudessa. Matkoilta haetaan tulevaisuudessa elämyksiä, joihin halutaan panostaa pikanähtävyyskierroksien ja ostosmatkailun sijaan. Kuitenkin suurin osa kiinalaisista vasta suunnittelee ensimmäistä koti- tai ulkomaan matkaansa, joten tämän trendin ja vastuullisten toimintatapojen kehittyminen vie vielä aikaa. Matkailua kasvattavat myös helpottuneet viisumit ja uudet lentoyhteydet mm. Eurooppaan.

Matkailun digitalisaatio on megatrendi, joka oli suuressa osassa WTM-messuja. Useammassa puheenvuorossa pohdittiin, mikäli teknologian kehittyminen voisi tarjota ratkaisun myös kestävämpään matkailuun. Koemmeko tulevaisuudessa matkaelämykset virtuaali- ja lisätyn todellisuuden avulla kotisohvalta käsin? Toisaalta tällä hetkellä virtuaalitodellisuutta hyödynnetään enimmäkseen matkailun markkinoinnissa, jolla nimenomaan pyritään lisäämään tietyn kohteen kasvua. Korvaako tekoäly työpaikkoja matkailualla ja miten tämä vaikuttaa alueisiin, joissa matkailu on tärkeimpiä työllistäjiä? Nämä asiat jäivät vielä pohdintaan, vaikka tekoälyä hyödynnetään jo tällä hetkellä matkailualalla. 

Etelä-Afrikan matkailuministeri Derek Hanekom “World’s Responsible Tourism Day Opening.” Kuva: Katri Tihilä
Etelä-Afrikan matkailuministeri Derek Hanekom “World’s Responsible Tourism Day Opening.” Kuva: Katri Tihilä

”If we don’t act, we will be the architects of our own destruction”

Päätöspäivänä Etelä-Afrikan matkailuministeri Derek Hanekom peräänkuulutti erityisesti tekoja ja puhui suoraan matkailualan toimijoille vaatien toimia. Vastuulliset ja kestävän kehityksen mukaiset toimet matkailussa ovat pakollisia ympäristömme vuoksi ja on tärkeää pysähtyä miettimään mitä muuta haluamme matkailulta kuin pelkkiä numeroita ja kasvua. Ohjelma päättyi verkostointitilaisuuteen ja vastuullisen matkailun hyvien tekojen palkitsemiseen. Yhtenä hyvänä esimerkkinä haluaisimme nostaa World Animal Protection –järjestön työn eläinmatkailun tiedottamisen saralla.

Vastuullisen matkailun palkintojenjako.
Vastuullisen matkailun palkintojenjako.

Katso kaikki palkinnot täältä.

On hyvä myös pohtia oman yhdistyksemme tekoja, mitä voisimme oppia ja tehdä paremmin? Oma vuotemme on ollut monipuolinen ja antoisa. Kestävä matkailu ja vastuulliset valinnat kiinnostavat myös suomalaisia; olemme saaneet huikean joukon lisää seuraajia eri kanaviimme, ja yhdistykseemme on otettu yhteyttä useasta mediasta kuluneena vuonna. Vuoden 2018 kohokohtia ovat olleet mm. kesäkampanjamme ”Mitä haluaisit kysyä vastuullisesta matkailusta?”, Maailma kylässä – festivaalien paneelikeskustelu ”Köyhyyden kohtaaminen matkalla” ja oma marraskuinen Reilun matkailun iltamme. Reilun matkailun yhdistys aloittaa vuoden 2019 ”Yhdenvertaisempaa matkailua globaaliin etelään” – hankkeen työpajoilla ja syvennymme alkuvuonna erityisesti matkailun sosio-kulttuurisiin vaikutuksiin globaalissa etelässä. Ensi vuoden erityisteemaksi nostamme myös ilmastonmuutoksen ja jatkamme työtämme ilmastokestävämmän matkailun parissa.

Reilun matkailun yhdistystä Reilun matkailun illassa 2018
Reilun matkailun yhdistystä Reilun matkailun illassa 2018

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *