Pizzaa, tarinoita ja synttärihumua

Perjantaina 21.4. kokoonnuimme uusien ja vanhojen aktiivien, yhteistyötahojen ja ystävien kesken juhlistamaan Reilun matkailun yhdistyksen 20 vuotista taivalta. Tunnelma oli iloisen kupliva, kun pääsimme pitkästä aikaa viettämään aikaa fyysisesti yhdessä, muistelemaan menneitä sekä suuntaamaan katseet tuleviin kujeisiin.
 

Aloitimme illan esittelykierroksella, ja oli ilo nähdä parikymmentä juhlijaa paikan päällä sekä kuulla heidän historiastaan, suhteestaan ja odotuksistaan yhdistyksen toimintaan. On selvää, että yhdistys on tarjonnut meille kaikille monipuolisen paikan, jossa vaikuttaa, edistää omien arvojensa mukaista matkailutoimintaa, oppia yhdessä, sekä verkostoitua ja ystävystyä muiden kanssa, joiden sydän sykkii reilummalle matkailulle!

Reilun matkailun yhdistyksen 20-vuotisjuhlat
Reilun matkailun yhdistyksen 20-vuotisjuhlia juhlittiin Helsingissä ravintola Jackien kabinetissa. Kuvassa yhdistyksen perustaja Mari Mero (keskellä) ja entinen puheenjohtaja Julia Jänis. Taustalla jäsen Arimo Kerkelä. Kuva: Katri Tihilä


Putkitelkkarista Instagram-reelseihin

Illan aikana saimme kuulla puheenvuoron yhdistyksen perustajalta Mari Merolta, joka palautti meidät 20 vuoden takaiseen aikaan. Vuonna 2003 Mari puhui reiluudesta esitellessään omaa aloittelevaa yritystoimintaansa, Avara Maailma- matkatoimistoa. Saman vuoden matkamessuilla hän päätyi sattuman kaupalla antamaan haastattelun Helsingin Sanomille aiheesta.

Reilu matkailu sai vuonna 2003 hyvinkin lämpimän vastaanoton, ja pian Mari profiloituikin aiheen ykkösasiantuntijaksi ja sanansaattajaksi Suomessa. Täysin yksin ei kuitenkaan tarvinnut sanomaa levittää ja pohtia, kun pian järjestetyn keskustelutilaisuuden päätteeksi päätettiin perustaa yhdistys. 

Reilua matkailua lähdettiin siis edistämään yhdistysmuodossa keväällä 2003, minkä jälkeen vaihteleva kokoonpano on pitänyt monia eri teemoja ilmastokysymyksistä eläinten oikeuksiin ja yhdenvertaisuteen esillä. Toiminnan ydin on aina ollut selvä: yhdistyksen tavoitteena on edistää vastuullista matkailua tiedottamalla reilun matkailun periaatteista matkailijoille ja matkailualan toimijoille. Reilun matkailijan ohjeet ovat muodostuneet yhdistyksen vankaksi ydinsanomaksi.

RMYn 20 vuotisen taipaleen aikana merkittävin yhteiskunnallinen muutos on ollut somen käytön räjähdysmäinen nousu ja sen tarjoamat mahdollisuudet vaikuttamistyön kentällä. Saimme kuitenkin huomata, että yhdistyksen vaikuttamistavoissa ei somen lisäksi ole tapahtunut merkittäviä muutoksia 20 vuodessa. Yhdistys käy edelleen vuosittain esim. Matkamessuilla ja Maailma Kylässä -festivaaleilla. Vuoden 2006 festariständin hieman vaarallisen näköisesti viritetty putkitelkkari herätti kuitenkin hieman hilpeyttä uuden polven RMY-aktiivien keskuudessa, jotka keskittyivät ikuistamaan juhlia reelseihin ja storyihin.

Yhdistyksen perustaja Mari Mero ja kopio lehtileikkeestä, josta kaikki alkoi vuonna 2003. Kuva: Katri Tihilä
Reilun matkailun yhdistyksen edustajia Kaisaniemen puistossa putkitelkkarin kanssa vuonna 2006. Kuva Mari Meron arkistosta.


Uusia tuulia uudistavan matkailun filosofiasta

Yhdistyksen pitkäaikaisin jäsen, ja vastuullisen matkailun rautainen asiantuntija Anu Nylund piti juhlavieraille myös herättävän puheenvuoron uudistavasta matkailusta. Puheenvuoron aikana kuljettiin matka Brundtlandin komission vuoden 1987 kestävän kehityksen määritelmästä, erinäisten mutkien ja vaiheiden kautta siihen, miten ”parempaa matkailua” tänään ja tulevaisuudessa olisi hyvä määritellä, tarkastella ja kehittää.

Uudistava matkailu herätti teemana vilkasta keskustelua. Puheenvuoron päätteeksi varmaa oli lähinnä se, että niin sanottu parempi matkailu ei ole määränpää vaan suunta. Uudistavassa matkailussa on ensisijaisesti kysymys filosofisesta aatteesta ja uudenlaisesta tavasta tarkastella matkailun merkitystä. Mitä kaikkea matkailun avulla voidaankaan elvyttää, kehittää ja uudistaa? 
Yhdistyksen pitkän linjan aktiivi ja vastuullisen matkailun asiantuntija Anu Nylund puhumassa uudistavasta matkailusta. Kuva: Katri Tihilä


RMYn kohut ja salaisuudet valokeilaan!

Kuka RMYn puheenjohtajista on tunnustanut medialle lentävänsä? Entä kenen mielestä kaikkia reissuaterioita ei kannata syödä McDonaldsissa?

Illan aikana palautettiin mieleen myös yhdistyksen menneitä sattumuksia, toimintaa ja periaatteita Kahoot-tietokilpailun muodossa. Äärimmäisen tiukassa kilpailussa oli sähköisen innokas tunnelma, paljon naurua ja sitäkin enemmän nostalgiaa. Mitä kaikkea yhdistyksen 20 vuotiseen matkaan on mahtunutkaan!

Muisto yhdistyksen taipaleen varrelta. Yhdistyksen järjestämä Näin kohtaat köyhyyden matkallasi -keskustelupaneeli Maailma Kylässä-festivaaleilla 2018. Moderoimassa Anu Nylund ja keskustelemassa Duara Travelsissa vaikuttanut Annika Järvelin, tutkija Emily Höckert ja bloggari-kirjailija Monni Himari. Kuva Anu Nylyndin arkistosta.


30-vuotias RMY on… 

Loppuillasta pääsimme vielä runoilemaan. 20-vuotiaana on hyvä miettiä, mitä seuraavalta vuosikymmeneltä toivoo, ja missä näkee itsensä 30-vuotiaana? Jakauduimme ryhmiin pohtimaan RMYn tulevia kujeita, jonka lopputuloksena kuulimme runomuodossa upeita visioita 10 vuoden päähän:

”Ihmiset eivät tule istumaan kokouksiin…
Paitsi jos heillä on palo.
Liekki sisällä.
Algoritmit ojennuksessa.”


”Rohkeus kulkea omaa polkua,
lupa muuttua,
hyödyntämällä aikaisempi sato,
kylvämällä uusia siemeniä.”


Joka perheen iltasatu 10 vuoden päästä
Säästä energiaa, säästä vettä, vältä ruuhkia, kompensoi, mieti mitä jaat somessa, suojele luontoa, kunnioita ihmisiä, huolehdi itsestäsi ja matkakumppanistasi”
”Mutta pelkona on, 
että 10 vuotta ei riitä.
Emme aio silti sanoa
se siitä!”


”Raikas, rento ja reteä.
Maanläheinen, makea ja menevä.
Ymmärtäväinen, ystävällinen ja ytimekäs.
Jatkossakin aikaansa edellä.”

Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Anu Häkkinen kertomassa muistojaan. Kuvassa myös aktiivi Minna Aro ja jäsen Arimo Kerkelä. Kuva: Katri Tihilä.


Iso kiitos kaikille juhliin osallistuneille ja yhdistyksemme 20-vuotista taivalta onnitelleille! Toivottavasti näemme näin iloisissa merkeissä jälleen.

<3 RMYn väki


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *