Vuosi 2020 oli matkailun näkökulmasta hyvin synkkä. Maaliskuusta 2020 lähtien globaali matkailu on ollut koronapandemian takia pysähdyksissä, ja koko ala on joutunut elämään epätietoisuudessa siitä, milloin toiminta voi jälleen jatkua, minkälaisena ja mitkä asiat ovat mahdollisesti muuttuneet pysyvästi. Taloudellinen huoli on ollut suuri. Lomautuksista, työttömyydestä ja konkursseista on uutisoitu laajasti.

Vuoteen 2020 mahtui kuitenkin myös pieniä ilon pilkahduksia. Kotimaanmatkailu nousi suureen suosioon ja matkailualalla on sisäisesti puhuttu paljon ”paremman tulevaisuuden” rakentamisesta. Ehkä takaisin kestämättömään matkailutoimintaan ei enää edes haluta palata? Pandemia on ravistellut koko alaa niin perustavanlaatuisella tavalla, että paluuta täysin entiseen tuskin on. Nyt on siis hyvä aika toden teolla pohtia, minkälaista matkailualaa haluamme lähteä rakentamaan, kun pandemia sen jälleen sallii.

Hiljaiselon jälkeen hihat on kääritty

Reilun matkailun yhdistyksen osalta vuosi 2020 oli myös pandemiasta johtuen aiempia hiljaisempi. Useita sovittuja tapahtumia peruttiin, ja erilaisten matkustusrajoitusten ja suositusten muuttuessa jatkuvasti, valitsimme olla ottamatta kantaa aiheesta käytävään keskusteluun. Oli vaikea tietää, mikä milloinkin olisi oikeasti vastuullista. Vastuullisuutta on myös myöntää, kun omat taidot eivät riitä ottamaan kantaa.

Vuosi 2021 on kuitenkin alkanut yhdistyksessämme vauhdikkaasti. Loppuvuodesta pidetyssä vuosikokouksessa linjattiin, että vuonna 2021 tulemme täsmentämään yhdistyksen tavoitteita ja roolia, sekä organisoimaan yhdistyksen sisäistä toimintaa tehokkaammaksi. Samoihin aikoihin aloitimme myös Reilun matkailijan ohjeiden päivittämisen. Reilun matkailijan ohjeet ovat toimineet yhdistyksen sanoman selkärankana yhdistyksen perustamisesta lähtien. Vaikka vanhat ohjeet ovat edelleen päteviä, on maailma muuttunut ja tuonut mukanaan uusia haasteita. Haluamme ohjeiden uudistustyön myötä tarjota entistä paremmin tukea ja tietoa matkailijoille, jotka haluavat matkustaa vastuullisesti. Uudet ohjeet ovat valmistumassa toukokuun lopussa.

Kuva: Anu Häkkinen


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *