Kirjoittaja: Mari Holopainen

Ruoka, se ihana osa matkaa, on hyvin konkreettinen osa myös elämystä. Ruokailu on oivallinen tilaisuus tehdä reilu valinta matkalla. Kotimaassa ” Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään” (MTK 2011).

Valitessasi lähiruokaravintolan tai ostaessasi tuliaisia elintarvikealan pienyrittäjiltä tai suoraan tiloilta tuet paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruoan etu on sen lyhyt jakeluketju joka vähentää säilöntäaineiden tarvetta sekä läpinäkyvä tuotanto, mikä on iloksemme Suomessa kaikkiaan hyvällä mallilla. Nämä seikat lisäävät lähiruoan turvallisuutta. Lähiruoka on usein myös vähemmän käsiteltyä ja hyödyntää kunkin paikkakunnan tai alueen raaka-aineita, makuja ja osaamista. Eli vaikutukset ovat moninaiset niin terveyteesi kuin yhteiskuntaankin. Lisäksi pienyritysten tuotteista voi löytää ilahduttavan omaleimaisia, korkealaatuisia tuotteita.

Jos eri paikkakuntien tarjontaa haluaa tarkastella ennen matkalle lähtöä, lähiruokaa tarjoavia ravintoloita löytää muiden muassa Makujen Suomi /Taste of Finland –sivustolta. Esitellyistä ravintoloista löytyy kaupunkien menut monipuolisine, vuodenaikoja korostavine raaka-aineineen. Myös paikallisen ruoan valmistus yhdessä on lomamatkalla mukava ohjelmanumero, jota jotkut matkailuyritykset tarjoavat. Miltä kuulostaisi vaikka oppia Saaristolaismakujen parhaat salaisuudet tai osallistuminen ”Piiroo kouluun” Pohjois-Karjalassa?

Jos innostut tekemään ruoasta koko kotimaanmatkan teeman, on Maakuntien parhaat -sivustolle koottu valmiiksi muutamia ruokaan perustuvia kiertomatkareittejä ja erilaisia vierailukohteita autoilijoille. Pistäytymiset viinitiloilla, pienjuustoloissa, toreilla ja ruokatapahtumissa avaavat lähiruoan monipuolista makumaailmaa. Vuodesta 2011 järjestetty lähiruoan suurtapahtuma Herkkujen Suomi, Helsingissä lienee lähiruokatapahtumista tunnetuin.

Eettisestä kuluttamisesta kaiken kaikkiaan puhutaan nyt paljon. Siinä missä toisen motivaatio on ympäristön suojelu ilmansaasteelta ja jätteeltä, toinen kiinnittää huomiota työllisyyteen, eläinten oloihin tai ruoan puhtauteen. Joskus valintoja tehdessä valtaa ristiriitainen tunne: kenen hyötyä tulisi ajatella eniten? Lähiruoka on yksi hyvä vaihtoehto monelta kannalta. Ulkomaalaisten matkailijoiden kiinnostus Suomea kohtaan on kasvussa; Suomi rankattiin kolmanneksi Lonely Planetin vuoden 2017 kiinnostavimpien matkailukohteiden listalla. Kun seuraavan kerran pääset antamaan vinkkejä ulkomaalaiselle matkailijalle tai ystävälle hyvistä ruokapaikoista, muistathan lähiruoan?

Kirjoittaja Mari Holopainen (YTM, matkailututkimus), projektipäällikkö (Jamk) vuodesta 2011 erilaisissa hyvinvointi- ja kulttuurimatkailuhankkeissa. RMY:n Kestävän matkailun lähettiläs vuodesta 2011.

Muita lähteitä:

Lähi- ja Luomuruokahakemisto

Aitoja makuja

Lähiruokaa – totta kai! – Hallituksen lähiruokaohjelma ja lähiruokasektorin kehittämisen tavoitteet vuoteen 2020

Kategoriat: Blogi

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *