Minimoi jätteet

Guffe

On tärkeää pyrkiä ennaltaehkäisemään jätteiden syntyä erityisesti matkalla, jolloin matkailija on maassa vieraana, eikä välttämättä näe jätteistä syntyviä haittoja ja ongelmia.

  • Jätteillä on suoria vaikutuksia ympäristöön kuten maaperän, veden ja ilman pilaantuminen ja ne voivat tuottaa haittaa ihmisille ja eläimille.
  • Erityisen haitallisia jätteitä ovat ongelmajätteet, jotka esimerkiksi luontoon joutuessaan aiheuttavat haittoja maaperälle ja vesistölle. Ongelmajätteet on erittäin tärkeää viedä aina ongelmajätekeräykseen.

Jätteiden käsittelystä ja kuljetuksesta aiheutuu myös ympäristöhaittoja, kuten päästöjä ja melua. 

Jätteen käsittely maksaa. Kaikilla mailla ei ole yhtä hyviä resursseja toteuttaa jätehuoltoaan, jolloin esimerkiksi hotellien jätevedet työnnetään suoraan vesistöön. Tällaisissa maissa jätteiden haitat korostuvat entisestään.

  • Esimerkiksi Punaisen meren rannalla Sharm el Sheikissä hotellit tuottavat keskimäärin jätettä 30-35 kg/päivä/huone (huom! tässä ei ole huomioitu käyttöastetta, eli sitä, että osa huoneista oli tyhjillään tai niissä oli vain 1 henki). Jos tätä vertaa suomalaisten kotioloissa tuottamaan jätemäärään, mikä on noin 270 kiloa kotitalousjätettä VUODESSA henkeä kohden alkaa hahmottua, mistä on kyse…

Lajittelu on tärkeää, sillä lajiteltu jäte voidaan käyttää uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Lajittelu vähentää myös uusien luonnonvarojen käyttötarvetta. Tärkein tehtävä kuitenkin olisi vähentää jätteen määrän tuottamista.

Matkailija, älä pilaa sitä mitä olet lähtenyt katsomaan.

ENNEN MATKAA:

  • Ota selvää millainen jätteidenhuoltotaso määränpäässä on
  • Mieti jo kotona, mitä pakkaat mukaan – jätä ylimääräiset pakkaukset ja ongelmajätteet kotiin
  • Pakkaa muutenkin järkevästi – vähemmän painoa – vähemmän päästöjä

PERILLÄ KOHTEESSA:

  • Käytä samaa ostoskassia, kieltäydy kohteliaasti turhista muovipusseista
  • KUN mahdollista, juo kraanavettä ja vältät näin muovipullojen kertymisen ym.
  • Jätä lehti luettuasi muiden luettavaksi esim. hotellin aulaan tai kahvilaan
  • Vältä kertakäyttöastioita ja muita kertakäyttötuotteita
  • Vähennä jätteeksi päätyvän ruoan määrää
  • Osta mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja sisältäviä tuotteita
  • Osta mahdollisimman isoja pakkauskokoja (vältä yksittäispakattuja tuotteita)
  • Lajittele jätteet

Lisätietoja/linkkejä:

www.ymparisto.fi
http://www.kuluttajavirasto.fi/ekok (Kuluttajaviraston eko-ostajan opas)