Kirjoittajat: Doris Hakkarainen & Tytti McVeigh
Eläinten oikeudet matkailussa nousivat pinnalle sunnuntaina, kun suomalaisen matkanjärjestäjän sosiaalisen median tilillä julkaistiin kuva tiikerin kanssa poseeraavasta oppaasta .
Eläinten hyvinvointi matkailussa on kuitenkin ollut otsikoissa jo pitkän aikaa niin ulkomailla kuin Suomessa, ja Reilun matkailun yhdistys haluaakin muistuttaa, että kyseessä on yhtä yritystä suurempi ongelma. Suojele eläimiä ja luontoa, sanotaan reilun matkailijan ohjeissamme, ja Reilun matkailun yhdistys tuomitseekin kaiken eläinten oikeuksia loukkaavan toiminnan.
Vuorovaikutus eläinten kanssa voi olla matkan unohtumattomin elämys – muisto, jota haluaa vaalia. Kun tarjotaan mahdollisuutta osallistua tällaiselle retkelle, eläinten eettinen kohtelu voi unohtua. Moni matkailija ei välttämättä edes osaa tunnistaa merkkejä eläimen kaltoinkohtelusta.
Eläinten hyvinvointi ja matkailu
Eläinten hyvinvointiin kuuluvat eläimen kehon ja mielen tila – eli aivan kuten ihmisillä, kyse on eläimen fyysisestä ja psyykkisestä olotilasta. Tutkijat ovat laatineet seuraavat viiden vapauden pilarit eläinten hyvinvoinnista.
- Vapaus nälästä ja janosta
- Vapaus epämukavuudesta
- Vapaus kivuista, vammoista ja sairauksista
- Vapaus ilmaista normaalia käyttäytymistä
- Vapaus pelosta ja kärsimyksestä
Edellämainittuja pilareita on hyvä pitää ohjenuorana matkaillessa ja eläinten kohtelua tarkkaillessa. Suurin vääryys eläinten oikeuksissa tapahtuu silloin, kun eläimet kärsivät viihdyttääkseen matkailijoita. Viihdykkeitä tarjotaan eri paikoissa ja eri muodoissa kuten:
- Eläintarhat, sirkukset
- Turvakodit, tiikeriturismi
- Safarit, metsästysturismi
- Akvaariot ja delfinaariot, esitykset
- Elefantti- ja aasiratsastus
Eläinten pitoa vankeudessa perustellaan usein niiden suojelulla ja uhanalaisten kantojen säilyttämisellä, mutta kuitenkin suurin osa häkitetyistä olennoista ei ole uhanalaisia. Ne on vangittu luonnollisista elinoloistaan ja jopa riistetty perheeltään.
Vangitut eläimet kärsivät usein liian pienistä tiloista, ja villieläimiä saatetaan huumata tai sitoa, jotta matkailijat voivat poseerata valokuvissa eläinten kanssa. Kun eläimille opetetaan temppuja ja tottelevaisuutta, niitä kohtaan käytetään usein väkivaltaa eri muodoissa. Fyysinen väkivalta, alistaminen ja nälkiinnyttäminen ovat yleisiä koulutuskeinoja. Stressaantuneet eläimet ovat vaarallisia ihmisille. Villieläimet ovat raadelleet turisteja ja esimerkiksi miekkavalaat tappaneet kouluttajiaan ja sudet hoitajiaan. Aihe on puhuttanut Suomessakin – esimerkiksi Särkänniemen delfinaario on herättänyt paljon keskustelua ja uutisointia.
Eläinten suojelu matkailussa on kuitenkin kehittynyt paljon vuosikymmenien aikana, joten suunta on oikea. Erilaisia kampanjoita esimerkiksi uhanalaisista eläimistä tehtyjen matkamuistojen epäeettisyydestä on toteutettu, ja isotkin matkanjärjestäjät ovat muuttaneet periaatteitaan ja käytäntöjään.
Kenellä vastuu?
Vastuu eläinten eettisestä kohtelusta matkailualalla on kollektiivinen. Matkailualan yritysten, järjestöjen, viranomaisten, median edustajien ja yksittäisten matkailijoiden täytyy puhaltaa yhteen hiileen eläinten olojen parantamiseksi. Matkanjärjestäjien vastuulla on sitoutua antamiinsa lupauksiin vastuullisesta yritystoiminnasta, kouluttaa henkilökuntansa toimimaan niiden mukaisesti sekä kertoa asiakkailleen eettisistä toimintatavoista. Järjestöjen vastuulla on selvittää epäkohtia, ehdottaa ratkaisuja ja yhdessä median kanssa tiedottaa niistä niin yrityksille, viranomaisille kuin matkailijoille, jotta kaikki osaavat tehdä vastuullisia valintoja. Viranomaisten tehtävä on valvoa, että säädettyjä lakeja ja säädöksiä valvotaan sekä puuttua rikkomuksiin. Esimerkiksi Thaimaassa viranomaiset tekivät viime viikolla tarkastuskäynnin Tiger Temple -tiikerikotiin, ja vaikka tiikereiden kohtelun todettiin olevan kunnossa, alueelta löydettiin 38 uhanalaista lintua, jotka kaikki takavarikoitiin.
Matkojen ja retkien myyjät muuttavat usein käytäntöjään vasta, kun sitä vaaditaan asiakkaan tai viranomaisten taholta. Tästäkin syystä on oleellista, että kaikki toimijat toimivat yhdessä eläinten oikeuksien puolesta.
Matkanjärjestäjän vastuulla kouluttaa
Matkanjärjestäjien tulee sitoutua omaksumiinsa vastuullisen matkailun periaatteisiin. Pelkät puheet eivät riitä aikana, jolloin asiakkaat ovat yhä valveutuneempia ja sosiaalinen media reagoi nopeasti.
Jos kestävän matkailun ohjelmia tehdään, niiden toteutukseen täytyy varata resursseja ja ennen kaikkea tahtoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkanjärjestäjä ei toiminnallaan tue eläinten epäeettistä kohtelua käyttämällä vastuuttomasti toimivia palveluntarjoajia, järjestämällä kyseenalaisia retkiä tai suosittelemalla sellaisia. Päinvastoin, vastuullinen matkanjärjestäjä kertoo matkailijalle, millaisia kohteita ja retkiä kannattaa välttää.
Matkanjärjestäjän tehtävä on myös kouluttaa henkilökuntansa toimimaan kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti. Tämä tarkoittaa erityisesti kohteessa työskentelevien oppaiden kouluttamista, jotta he ymmärtävät, millaisia retkikohteita on soveliasta suositella asiakkaille. Tiikerin kanssa häkkiin hyppääminen ei ole eettistä matkailutoimintaa eikä sellaista pitäisi markkinoida sosiaalisessa mediassa. Matkanjärjestäjän vastuulla on varmistaa, että myös oppaat tietävät tämän.
Eläinten oikeuksia kunnioittava matkanjärjestäjä myös ottaa opikseen. Jos yritykselle selviää, että heidän tarjoamansa retki tai aktiviteetti pitää sisällään eläinten kaltoinkohtelua, matkanjärjestäjän velvollisuus on tutkia väitteet, pyrkiä korjaamaan epäkohdat ja tarvittaessa katkaista yhteistyö kyseisten tahojen kanssa. Virheistä voi ja pitääkin oppia.
Matkailija vastuussa omista teoistaan
Viime kädessä matkailijan vastuulla on selvittää joko etukäteen tai paikan päällä, toimiiko elefanttiratsastusta, tiikereiden rapsuttelua tai sukeltelua delfiinien kanssa tarjoava yritys eettisesti vai ei.
Ohjenuorana eläinystävälliseen matkailuun pätevät yleiset vastuullisen matkailijan ohjeet; ota asioista selvää ja minimoi mahdolliset vahingot. Tässä arvioinnissa auttavat tiedot siitä, mikä on kullekin eläinlajille luontainen elinympäristö ja millaista sen lajinomainen käyttäytyminen on.
Toisaalta jaloilla äänestäminen voi olla eläinten hyvinvoinnin kannalta hankalaa. Jos kaikki lopettavat yhdessä ja yhtäkkiä vierailut tiettyyn eläinpuistoon, miten eläimille silloin käy? Ihanteellisinta olisi, jos yritykset ymmärtäisivät muuttaa toimintatapojaan saamansa palautteen perusteella nopeasti ja tarpeeksi paljon.
Mistä sitten erottaa esimerkiksi eettisesti toimivan safarin? Vastuullisen eläimiä käyttävän matkailuyrityksen toimintaan kuuluu oleellisena osana aktiivinen eläinsuojelutyö, jonka tavoitteena on parantaa villieläinten kantaa ja elinmahdollisuuksia niiden luonnollisessa ympäristössä.
Vankeuteen kasvattaminen ei saa olla päätavoite. Vastuullinen toimija myös kertoo tästä eläinsuojelutyöstä kaikille sen asiakkaille, ei anna turistien koskea eläimiin tai teetä eläimillä temppuja, pakkotyötä tai muuta sen lajinomaisen käytöksen vastaista toimintaa.
Matkailijana voit vaikuttaa myös kertomalla näkemästäsi ja kokemastasi eteenpäin. Ole yhteydessä kyseiseen yritykseen ja tuo painokkaasti esiin näkemyksesi. Kerro, miten yritys voisi toimia paremmin. Tarvittaessa voit yrittää olla yhteydessä paikallisviranomaisiin. Jaa tietoa myös sosiaalisessa mediassa ja henkilökohtaisesti lähipiirillesi. Harva ymmärtää muuttaa käytöstään, jos ei edes tiedä toimivansa väärin.
Matkabloggaajat hereillä
Sunnuntain kohusta ja keskustelusta syntyi #ReilutBlogit-kampanja vastuullisen matkailun tietoisuuden levittämiseen ja hyvien kokemuksien jakamiseen. Lisätietoja voi lukea esimerkiksi Tarinoita maailmalta -blogista ja Matkakuume-blogista. Kannustamme kaikkia bloggaajia osallistumaan kampanjaan!
“Osallistumisohjeet:
1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.
2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.
3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.
Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa FB:n puolella ilosanomaa myös muille kun kohtaat hyvä tarinan! Voit myös osallistua tähän omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!”
Myös Reilun matkailun yhdistys tulee olemaan aktiivinen aiheen suhteen. Lisäämme seuraavan parin viikon ajan blogiimme kirjoituksia, joissa otetaan syvemmin kantaa eläinten suojeluun matkailussa.
Lähteitä & lisätietoa:
Animalia
World Animal Protection
Your guide to animal friendly vacation: http://beforetheybook.worldanimalprotection.org/sites/all/files/afg-us.pdf
http://www.worldanimalprotection.us.org/our-work/animals-wild/ending-wild-animal-entertainment
International Fund for Animal Welfare:
http://www.ifaw.org/european-union
Intrepid Travel:
http://www.intrepidtravel.com/adventures/how-to-be-an-animal-friendly-traveller/
http://www.intrepidtravel.com/adventures/why-not-ride-elephants/
Responsibletravel.com:
http://www.responsibletravel.com/copy/animal-welfare-issues-in-tourism
Right Tourism:
Tarhattujen eläinten metsästyksestä: http://yle.fi/uutiset/tarhattujen_elainten_metsastaminen_yleistyy_maailmalla_myos_suomalaiset_mukana_toiminnassa/7445806
Sea World ja miekkavalaat: http://www.theguardian.com/travel/2014/sep/12/seaworld-blackfish-marine-park-attractions-future
Care for the Wild & tiikeriturismi: http://www.careforthewild.com/what-we-do/campaigns/previous-campaigns/tiger-temple-the-truth/