Tunnelmia Maailma kylässä -festivaaleilta

Kirjoittaja: Anna Satovuori, RMY:n tapahtumavastaava

 

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Maailma kylässä -festivaali valloitti jälleen Helsingissä Kaisaniemen puiston ja Rautatientorin alueen. Festivaali kokosi yhteen noin 400 näytteilleasettajia, lähes 70 ruokamyyjää, musiikkia sekä ajatuksia herättäviä keskusteluja. Myös RMY:ssä päätettiin vuoden tauon jälkeen osallistua, mistä yhdistyksen tapahtumavastaavana olin varsin mielissäni. Tuttuun tapaan pystytimme yhdistystä esittelevän ständin Mahdollisuuksien tori -telttaan, minkä lisäksi yhdistyksen puheenjohtaja Tytti McVeigh edusti Mondo-lehden järjestämässä paneelissa.

Teemana reilun matkailijan ohjeet

Tänä vuonna festivaalin pääteema oli oikeudenmukaisuus. Tästä inspiroituneena päätimme nostaa yhdistyksen ständin pääaiheeksi kestävän matkailun eri aspektit kattavat Reilun matkailijan ohjeet. Ohjeet on esitelty tarkemmin täällä. Visualisoimme nämä yhdeksän ohjetta kuvakorttien muotoon, ja pyysimme festarivieraita pohtimaan omista matkakokemuksistaan tapauksia joko ohjeiden mukaan tai niitä vastaan toimimisesta. Kokemuksia sai liimata ständille levitetylle maailmankartalle eri värisillä post it -lapuilla. Aktiviteetti keräsi runsaasti kiinnostusta ja synnytti monia mielenkiintoisia keskusteluita.

Kävijöiden pohdintaa ja esimerkkejä vastuullisesta matkailusta

Festivaaleilla kävijöiden pohdintaa Reilun matkailijan ohjeista

Tehtävän tarkoitus oli haastaa ihmisiä pohtimaan omaa toimintaansa eri näkökulmista. Olikin mukava huomata, että tehtävä herätti ihmisissä paitsi rakentavaa itsekritiikkiä, myös ennen kaikkea oivalluksia omista hyvistä teoista. Ainakin itse koin tärkeäksi nimenomaan tuoda esiin vastuullisuuden näkymistä pienissä teoissa. Oman toimintansa kestävyyttä arvioidessa moni tuntuu jumiutuvan matkustustavan valintaan. Jos matka on tehty lentäen, valitettavan yleinen käsitys on, ettei “mitään ole tehtävissä” matkan vastuullisuuden suhteen. On kuitenkin hyvä muistaa, että reilussa matkailussa on monta ulottuvuutta: matkustustavasta riippumatta itse kohteessa voi tehdä tai olla tekemättä paljon vaikuttaakseen siihen, mitkä oman reissun vaikutukset lopulta ovat.

Vapaaehtoistyömatkailu puhutti paneelissa

Edellisistä vuosista poiketen tällä kertaa yhdistyksen näkyvyys festareilla ei rajoittunut perinteiseen festivaaliständiin. Yhdistyksen puheenjohtaja Tytti McVeigh nimittäin edusti yhdistystä kestävän matkailun asiantuntijana Reilusti matkaan! -paneelissa sunnuntaina. Kanssapanelistina kuultiin kansanedustaja Pekka Haavistoa. Kuulijoita riitti Taiga-lavan ympärillä, kun panelistit pohtivat ensin kestävää matkailua yleisellä tasolla ja vielä vapaaehtoistyömatkailua erityisesti. Kuten Tytti keskustelussa painotti, on vapaaehtoistyötä harkitsevan syytä pohtia tarkkaan, mitä annettavaa itsellä on projektiin. Lähtökohtana tulisi olla projektin ja vapaaehtoistyön kohdeyhteisön – ei matkailijan – tarpeet.

Reilusti matkaan! -paneelikeskustelu Maailma kylässä -festivaaleilla

Reilusti matkaan! -paneelikeskustelu Maailma kylässä -festivaaleilla

Sää suosi festivaalia ja kokonaiskävijämääräksi arvioitiin jopa 79000. Myös Reilun matkailun yhdistyksen osalta festivaali meni kaiken kaikkiaan mallikkaasti. Tästä kuuluu kiitos ennen kaikkea aktiivillemme Katrille festaritändin organisoinnista, Tytille hyvin hoidetusta paneelista sekä kaikille muille innokkaille aktiiveille ständillä päivystämisestä. Ja kiitos tietysti myös kaikille ständillä poikenneille sekä paneelia kuunnelleille festarikävijöille. Toivottavasti nähdään myös ensi vuonna!

 

RMY Maailma kylässä -festivaaleilla

RMY:n ständi Mahdollisuuksien tori -teltassa ja aktiivimme Katri

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*
*
Website